Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Σκέψεις για την Ανακύκλωση


Η ανακύκλωση είναι η διαδικασία κατά την οποία από ένα υλικό που θεωρείται ελαττωματικό ή χαλασμένο ή χρησιμοποιημένο, κατασκευάζεται ένα καινούργιο υλικό το οποίο μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Μέσω της ανακύκλωσης κάθε χώρα αποσκοπεί στο να σώσει και να διαφυλάξει όσο περισσότερο φυσικό πλούτο μπορεί, αφού ήδη οι κοινωνίες μας κινδυνεύουν από την αλόγιστη σπατάλη του φυσικού πλούτου. Ωστόσο, η ανακύκλωση βοηθά και στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των ανθρώπων και στην αλλαγή της ψυχολογίας τους. Με ποιο τρόπο; Για παράδειγμα ένας άνθρωπος έχει πιει την πορτοκαλάδα του και από συνήθεια πάει να πετάξει το τενεκεδάκι στον απλό κάδο απορριμμάτων. Αν όμως, από μικρός έχει μάθει την έννοια και την αξία της ανακύκλωσης δεν θα του φανεί ανώφελο να ψάξει λίγο περισσότερο ώστε να βρει έναν κάδο ανακύκλωσης. Γιατί θα ξέρει πως την επόμενη φορά που θα πιει πορτοκαλάδα ή οτιδήποτε άλλο δεν θα υπάρχει γι αυτόν διαφορά αν το τενεκεδάκι ή το μπουκάλι θα είναι ανακυκλωμένο. Και τέλος, θα γνωρίζει πως θα έχει κάνει ένα βήμα για την σωτηρία του φυσικού πλούτου καθώς όπως είναι γνωστό εάν η ανακύκλωση εφαρμοζόταν σε μεγαλύτερο βαθμό τα προβλήματα στο περιβάλλον δεν θα ήταν τόσο μεγάλα ώστε να μας οδηγούν με ταχύτατους ρυθμούς στην υποβάθμιση και καταστροφή του πλανήτη.

Στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας γίνονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιληφθούν οι κάτοικοι την αξία της ανακύκλωσης και να αρχίσουν να ανακυκλώνουν υλικά. Τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί μάλιστα στους δρόμους κάδοι ανακύκλωσης. Αν και τα πρώτα χρόνια ήταν ελάχιστοι, τώρα πλέον όλοι οι δρόμοι διαθέτουν κάδους ανακύκλωσης. Όμως, το πρόβλημα των συντοπιτών μου εντοπίζεται στην έλλειψη γνώσης περί της ανακύκλωσης και όχι τόσο στην απροθυμία τους για ανακύκλωση. Γι’ αυτό το λόγο ο δήμος θα μπορούσε να θεσπίσει περιβαλλοντικά προγράμματα για να καταλάβουν και να γνωρίσουν οι πολίτες από μικρή ηλικία αλλά και μεγαλύτεροι την έννοια και την αξία της ανακύκλωσης. Έτσι, ο κάθε πολίτης θα μάθει τη διαφορά του απλού κάδου απορριμμάτων από τον κάδο ανακύκλωσης αλουμινένιων υλικών, γυάλινων μπουκαλιών και πλαστικών. Τέλος, πρέπει να τοποθετηθούν παντού οι ειδικοί κάδοι για μπαταρίες, αφού έτσι εξοικονομούμε και ενέργεια.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συναρπαστικό!!!!Τα λόγια είναι περιττά

green day είπε...

σκοπός του blog είναι να ακούγονται οι απόψεις σας για το θέμα που περιγράφεται.Μην δυστάζετε να το κάνετε...προβληματιστείτε...