Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Τι είναι Περιβάλλον;

Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή των ανθρώπων. Στο περιβάλλον βρίσκονται όλα τα απαραίτητα φυσικά και μη στοιχεία για να δημιουργηθεί, να αναπτυχθεί και να πεθάνει ένας οργανισμός.Στο περιβάλλον ζουν επίσης τα ζώα, τα φυτά αλλά και εμείς οι ίδιοι. Πρέπει λοιπόν να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα στο περιβάλλον δεν μας ανήκει ολοκληρωτικά.

Το πρόβλημα είναι πως δύσκολα εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό. Έτσι το καταχραζόμαστε και σπαταλάμε αλόγιστα πολλούς από τους φυσικούς πόρους. Τα αποτελέσματα των πράξεών μας αυτών είναι πολλά, δυστυχώς σοβαρά και πολύ καταστροφικά, με συνέπεια να θέτουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς σε μεγάλο κίνδυνο.
Συγκεκριμένα κάποια από τα προβλήματα που αναφέρονται αναλυτικότερα και παρακάτω είναι τα εξής:



  • Ατμοσφαιρικά ( φαινόμενο θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος, νέφος, όξινη βροχή και ρύπανση)

  • Έδαφος ( ρύπανση, σκουπίδια, δάση(ρύπανσή τους), γεωργία(λιπάσματα) και αποξήρανση)

  • Νερό (μόλυνσή του, πόλεις, καράβια και έλλειψη νερού)

  • Απειλούμενα είδη (ζώα-φυτά και εξαφάνιση βιοποικιλότητας)

Οι συνέπειες που επιφέρουν τα παραπάνω (και όχι μόνο) προβλήματα είναι πολλές. Μια και πολύ σημαντική λύση είναι η εξής: η βιώσιμη ανάπτυξη (ή αειφορία). Ο παραπάνω όρος εκφράζει την προστασία και την βελτίωση που πρέπει να υφίσταται το περιβάλλον από εμάς τους ίδιους για να καταφέρουν να το απολαύσουν και οι επόμενες γενιές, γεγονός που όχι μόνο δεν συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά μάλλον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.


Θα πρέπει λοιπόν να λάβουμε υπόψη μας πολύ σοβαρά όλα τα παραπάνω και να πράξουμε ανάλογα, σεβόμενοι πάνω απ’όλα το περιβάλλον και έχοντας για αρχή μας την εξής φράση: « Το περιβάλλον δεν μας ανήκει»

2 σχόλια:

Τεχνολόγοι είπε...

Έμεινα έκθαμπος...Συγχαρητήρια Βαλεντίνα και Ελένη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

forestryandnature είπε...

Μπραβο πολυ καλη δουλεια!!! www.forestryandnature.blogspot.com