Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Η πόλη μας: Η Αγία Βαρβάρα

Η Αγία Βαρβάρα είναι προάστιο της δυτικής Αθήνας, στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω. Έγινε Κοινότητα το 1948 και Δήμος το 1963. Συνορεύει με τους Δήμους Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Νίκαια και Κορυδαλλό.


Ο Δήμος έχει πάρει το όνομά του από το ναό της Αγίας Βαρβάρας, που στη σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε το 1907, αλλά ο πρώτος ναΐσκος που σήμερα συμπεριλαμβάνεται στον κυρίως ναό χτίστηκε το 17ο αιώνα. Ο ναός αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας και έχει αγιογραφηθεί από το μεγάλο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου.


Κατά την απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 30.562 κατοίκους (48,5% άνδρες και 51,5% γυναίκες). Σε αυτό τον πληθυσμό συμπεριλαμβάνονται Τσιγγάνοι, πρόσφατα παλιννοστούντες Πόντιοι, Βορειοηπειρώτες, μετανάστες κ.α. Αν και στην περιοχή δραστηριοποιούνται βιοτεχνίες και μικρές επιχειρήσεις, το ποσοστό ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Η Αγία Βαρβάρα έχει μεγάλη ομοιομορφία στη δόμηση, καθώς ο επισκέπτης συναντά μικρές κλασικές μονοκατοικίες, σαν συγκροτήματα το ένα δίπλα στο άλλο. Διαθέτουν παραδοσιακές αυλές της δεκαετίας του '60 από την πίσω μεριά αλλά και τις παραδοσιακές εισόδους που θυμίζουν την Αθήνα της παλιάς εποχής. Είναι περιοχή πλούσια σε πράσινο και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αναβαθμίζεται σταδιακά. Η στασιμότητα στην ανάπτυξη της πόλης οφείλεται στις τρομακτικές κεραίες υπερυψηλής τάσης που δεσπόζουν στις αυλές των κατοικιών, εξυπηρετώντας τις ενεργειακές ανάγκες των δυτικών προαστίων. Στην περιοχή πρόκειται να κάνει στάση το metro μέσα στο 2009. Για περισσότερες πληροφορίες για την πορεία του έργου μπορείτε να πάρετε από το site του Αττικό Μετρό Α.Ε.

Στην περιοχή μας υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι ακόλουθες σχολικές μονάδες:


  • 3 Γυμνάσια
  • 2 Γενικά Λύκεια
  • 8 Δημοτικά σχολεία
  • 13 Νηπιαγωγεία

Οι συντεταγμένες του σχολείου μας για όποιον ενδιαφέρεται να πειραματιστεί με το http://maps.google.com/ είναι 37.995097, 23.662813.

Δεν υπάρχουν σχόλια: